TABERNAAKKELI


Euroopan matka 3.6-30.6.2008:
    Hei kaikille, tässä Janne
    Tällä matkalla oli ihmeellinen johdatus. Kun olimme Salossa pitämässä kokousta, eräs sisar tuli postikortin kanssa, jossa oli neljä valkoista joutsenta. Ja sitten Herra alkoi johdattaa meitä ihmeellisellä tavalla joutsenten avulla. Heti kun lähdimme Tukholmasta kohti Malmötä, moottoritien reunalla oli istumassa valkoinen joutsen kaikessa rauhassa. En ole koskaan nähnyt joutsenta istumassa moottoritiellä. Vihollinenkin yritti hidastaa matkaamme alussa, sillä sain sakon ylinopeudesta, kun ajoin 90 alueella 102 km tunnissa. Välittömästi sen jälkeen puhelimessa sain johdattaa ensimmäisen henkilön uskoon. Hän oli Pellosta. Sitten Herra johdatti meidät Tanskaan ja Odenseen, Hans Christian Andersenin syntymäkaupunkiin ja siellä sain johdattaa kaksi henkilöä uskoon. Toinen heistä, naishenkilö sanoi minulle, että Jumala lähetti sinut Odenseen juuri häntä varten, että hän pelastuisi. Sanoin hänelle, että olet täsmälleen oikeassa.. Täällä Odensessa oli kaksi suurta matkamuistojoutsenta juuri siellä museossa, missä nämä henkilöt tulivat uskoon. Ostin niistä toisen muistoksi.

Jean Roos
    Tanskasta jatkoimme Saksaan Aukrud-Barkfeldiin ja siellä majoituimme erääseen pensionaattiin, jonka pihassa meidät toivotti tervetulleeksi jälleen joutsen, joka oli tällä kertaa kukkaruukkuna. Siellä rukoilin landladyn puolesta, joka oli jo uskossa. Seuraava kohde oli Meerenburgissa, josta jatkoimme Luxemburgin kautta Ranskaan, missä yövyimme Luxeuilin kylässä, jossa tuli kaksi henkilöä uskoon. Sieltä jatkoimme Sveitsiin St Gothardin tunnelin kautta Prato Lenentinan kylään. Sieltä matka jatkui Chamonixiin olympiakylään, jossa oli kisat joskus vuonna 1924, ja jossa amerikkalainen, entinen slalom-laskija Mark tuli uskoon ja hänen jalkansa kasvoi kaksi senttiä.

    Sieltä matkamme jatkui Avignoniin, jossa sain rukoilla erään muslimitytön puolesta, jolle oli juuri tehty hammasoperaatio. Matka jatkui St Tropezin ja Cannesin kautta Golf- Juaniin, jossa yövyimme serbialaisten omistamassa hotellissa ja ostin sieltä St Tropezin urheilutakin, minkä selässä oli numero 08. Kun tulimme hotellille, johtaja sanoi, että kun illalla tulette hotellille, niin teidän tulee laittaa ovisummeriin koodi 0808. Koin tämän Herran johdatuksena ja todistin näille serbialaisille, että kun me olemme täysin nollia, niin, Herra Jeesus on silloin kahdeksan, mikä on Jeesuksen luku. Samoin kuin tänne hotelliin ei pääse, ellei laita summeriin koodia 0808, niin ei taivasten valtakuntaankaan pääse ellei tunnusta omaa avuttomuuttaan ja anna Jeesuksen olla meille numero 8. He olivat aivan hämmästyksissään tämänkaltaisesta puheesta.

Jean Roos
    Matka jatkui: Antibes, Nizza, Monaco, San Remo, Alassio ja yöpaikka Cerial. Täällä kävimme ranta kasinolla pizzalla ja sain johdattaa erään Bangladeshilaisen kukkakaupustelijan uskoon. Ostin häneltä aluksi kaksi ruusua 10 eurolla, mutta sitten hän sanoi, että hän myisi kaikki ruusut kahdella kympillä. Halusin auttaa miestä ja ostin koko kimpun. Annoin ne tytöille, Liisalle ja Sirkulle ja tarjoilijoille yhdet. Miehen ilme kirkastui heti kun hän oli ottanut Jeesuksen vastaan.

    Sieltä menimme Milanon kautta Argoon ja täällä olimme Sergio, Anna ja Andrea Gallettin luona majotettuina. Menimme Sirkun kanssa Fransisco Moserin, kuuluisan italialaisen polkupyöräilijän liikkeeseen ostamaan pyöräilypaitaa ja siellä oli ruotsalainen myyjä, joka heti tunnisti meidät suomalaisiksi. Aloin todistaa hänelle Jeesuksesta ja hän tuli uskoon. Kyllä oli ilo korkealla kun suomalainen sai johtaa ruotsalaisen uskoon. Tähän mennessä olin saanut johtaa kaikkiaan 8 henkilöä uskoon.

Kunnia Jumalalle.

    Seuraavaksi menimme päiväksi Venetsiaan, kävelimme kaupungin läpi ja lopuksi palasimme kanavia myöten laivalla takaisin. Vaihdoimme Italiassa autoomme öljyt ja jatkoimme matkaa Slovenian läpi Kroatiaan, jossa tapasimme uskovaisen perheen Bileja Stijenassa. Perheen aikuinen poika oli kitaristi ja muusikko, joten löysimme heti yhteistä juteltavaa. Hän sanoi, että minä olen aivan maailman parhaimman kitaristin näköinen. Onneksi ei kuullut minun soittavan, olisi voinut jopa muuttaa käsitystään. Kroatiasta jatkoimme Serbiaan, jossa rajalla tapahtui häslinki vihreän eli green cardin kanssa. Tämän häslingin selvittelyn tuloksena rajavirkailija otti Jeesuksen vastaan. Ja tämän lisäksi majapaikkamme isäntä ja emäntä.

Jean Roos
    Matka jatkui Makedonian kautta Kreikkaan Thassoksen saarelle, jossa olimme kolme päivää. Ilmat suosivat meitä. Joka päivä oli noin 34-36 astetta varjossa Sain johdattaa talomme isännän ja kaksi saksalaista henkilöä Rudin ja Ingridin uskoon. Olivat olleet Suomessa monesti, koska mies oli makeistuotannossa töissä ja oli paljon toimittanut tavaraa Fazerille, Chymokselle, Hellakselle jne. Bulgarialainen matkamuistojen myyjä Dina otti myös Jeesuksen vastaan. Täältä lähdimme Filippiin, jossa kahvilanpitäjä tuli uskoon, samoin turkkilainen Rida, jolle meillä oli antaa kokonainen raamattu turkin kielellä. Kyllä nainen oli ihmeissään. Ristimme hänet Lydiaksi, koska samalla paikalla 2000 vuotta sitten sai Lydia, purppuranmyyjä, Tyatiran kaupungista ottaa Jeesuksen vastaan

    Seuraavana päivän menimme Bulgarian kautta Serbiaan yöksi, jossa autokorjaamon omistajan äiti tuli uskoon, Romanian rajalla oli vastassa naispoliisi, joka oli myös jonkunlainen agentti, ainakin hihassa luki niin. Hän oli aluksi aika koppava, mutta kohta hänkin otti Jeesuksen vastaan. Autosta alkoi ohjaus reistailla ja korjaamon pomo ontui jalkaansa. Herra paransi jalan ja mies tuli uskoon. Unkarin rajalla moottoritieluvan myyjä pelastui ja majapaikan emäntä, jolle oli tehty vaikea aivoleikkaus. Menimme taidenäyttelyyn, jossa oli ikonien kuvia. Niiden esittelijä tuli elävään uskoon.

    Slovakiassa ruokakaupassa Sabrina-niminen myyjä pelastui ja aamulla auton jarrut alkoivat reistailla. Kysyimme eräältä huoltamolta, missä olisi Chrysler-huoilto. Hän sanoi, että 20 km:n päässä Bratislavassa. Kun ajoimme moottoritietä Herra johdatti eteemme rekan , jossa oli Jeepejä, Mersuja ja Chryslereita. Ymmärsin heti, että kunhan vain seuraan tätä rekkaa , niin pääsen lähelle Chrysler-huoltamoa. Kun rekka sitten pysähtyi , menin ajajan luokse ja hän oitis neuvoi meidät noin 1,5 km:n päässä olevalle korjaamolle. Herran johdatus on täydellistä. Saimme auton kuntoon Itävallan Wienin kautta Tsekkiin ja siellä Herra siunasi meitä freeportissa, mistä saimme ostaa kaikkia vaatteita pilkkahintaan. Siellä johdatin 3 tsekkiläistä myyjää uskoon, Blankan, Marian ja Petran. Ajoimme halki Saksan, läpi Tanskan ja olemme nyt Ruotsissa Saksassa saimme todella vieraanvaraista ja sydämellistä kohtelua, siellä missä olimme majoittuneet. Aamiainen oli paras ja monipuolisin, mitä olen koskaan syönyt. Hillojakin oli ainakin 4 laatua. Maistoin niitä kaikkia.

    Ajoimme Tanskan halki ja aina Malmöhön asti, josta jatkoimme Tukholmaan. Matkalla sattui jälleen yksi Herran järjestämistä tapauksista. Jossain puolivälin paikkeilla oli auto pysäköitynä reunukselle ja tyttö juoksi kädet ylhäällää meitä vastaan vinhasti viuhtoen . Pysäytin auton ja kysyin tarvitsetteko apua. Hän sanoi, että kyllä, sillä auton rengas oli puhjennut eikä heillä kellään ollut riittävästi voimaa renkaan vaihtamiseen. Niinpä menimme kaikki neljä auttamaan. Saimme Mikon kanssa renkaan vaihdettua ja kerroin heille sanomaa pelastuksesta. He kaikki neljä, äiti, tytär ja kaksi heidän kaverustaan ottivat Jeesuksen vastaan. Nyt siis jo 32 ihmistä on tullut uskoon. Ihmeellistä on myös, että kun menomatkalla moottoritiellä oli istumassa elävä joutsen, niin nyt samaisella tiellä neljä tuli uskoon. Joutsen on ollut koko matkan ajan milloin missäkin merkkinä Herran johdatuksesta. Olemme nyt matkalla laivalla Turkuun ja tuttu sadekeli, niinkuin arvata saattoi, on meitä vastassa.
Jean Roos


    Vielä menin laivalla hierottavaksi ja kysyin hierojalta, tunteeko hän erilaisia energioita ihmisistä hieroessaan. Hän sanoi, että tuntee. Kerroin hänelle, että kaikki sellaiset hoitomuodot kuin vaikkapa akupunktio, energiasively, shiatsu, healing ovat pimeydestä, mutta kun ottaa Jeesuksen vastaan ja sanoutuu niistä irti, niin Pyhä Henki antaa Jumalan armolahjoja. Kerroin hänelle lyhyesti kuinka olemme kiertäneet 20 maassa tällä matkalla ja kertoneet ihmisille juuri Jeesuksesta. Kysyin onko hänellä mitään vaivoja ja hän sanoi, että toisen lapsen syntymän jälkeen hänen lantionsa asento muuttui ja munuaiset alkoivat toimia vajavaisesti. Kysyin saanko rukoilla hänen puolestaan, niin että hänen painonsa alkaa radikaalisti laskea ja että munuaiset alkavat toimia normaalisti. Hän antoi luvan ja otti samalla myös Jeesuksen vastaan. Hän lupasi sanoutua irti kaikista niistä hoitomuodoista, jotka olin maininnut väärästä lähteestä peräisin oleviksi. Hän oli kaikesta kuulemastaan niin onnellinen, että sanoi, ettei minun tarvitse maksaa hoidosta mitään. Neuvoin häntä hakeutumaan Virossa, missä hän asuu, sellaiseen seurakuntaan, jossa on uudestisyntyneitä uskovia. Hän lupasi tehdä juuri niin.Annoin hänelle vielä Raamatunkohdan Mark !6: 18, jossa kerrotaan kuinka uskovat voivat rukoilla sairasten puolesta vain panemalla kätensä heidän päälleen ja he tulevat terveiksi. Tässä lyhyt raportti matkastamme.

Jean Roos


Hei, tässä Sirkun matkaterveiset:

    Neljä viikkoa matkalla Euroopassa tiimin kanssa on upea mahdollisuus ja ikimuistoinen kokemus. Kenelläkään meistä ei ollut matkalle suunnitelmaa. Ainoa mitä oli ennakkoon varattu, oli laivamatka Suomesta Ruotsiin. Luottamus johdatukseen oli tietysti se, mihin koko matka jo alun alkaen perustui. Joka yöksi saimme hyvän majoituksen. Jokainen niistä oli erilainen. Joskus majapaikka löytyi muutaman yrityksen jälkeen, pari kolme kertaa saimme läpikäydä kymmenenkin paikkaa, ennenkuin tilaa budjettiimme sopivalla hinnalla löytyi. Ensimmäisen yön saimme viettää Tanskan Roskilden leirintäalueella.

    Erityisen hienona matkan muistona jäävät yksittäisten ihmisten kohtaamiset eri maissa, ja erityisesti ne henkilöt, jotka ottivat Jeesuksen vastaan. Ne on todella upeita hetkiä. Matkalla muuttuivat myös jotkut pinttyneet käsitykset eri kansallisuuksista. Saimme kokea monia myönteisiä ja ilahduttavia yllätyksiä. Eräänä esimerkkinä voisin mainita nuoren ruotsalaisnaisen Christinan, jonka kohtasimme Italian Argossa. Hän työskenteli entisen huippupyöräilijän Fransisco Moserin pyöräilyvarustemyymälässä. Heti kun menimme sisään, hän oli kiinnostunut, olemmeko suomalaisia ja säteili ystävällistä hymyä. Janne sai rukoilla hänen vioittuneen selkänsä puolesta ja Christina oli heti valmis ottamaan Jeesuksen vastaan. Christinassa murtui samalla yleinen ja virheellinen kuva ruotsalaisista. Sitä kokemusta tuki paluumatkalla ollut äiti nuorten kanssa. He tarvitsivat apua mutta osoittivat meitä kohtaan aitoa ystävällisyyttä ja avoimuutta, joka oli ilo kokea.

    Automme tarvitsi viisi kertaa erilaista korjausta, tai huoltoa ja joka kerta saimme kokea aitoa auttamisen halua ja osaamista, riippumatta maasta ja sen elintasosta. Jokainen näistä tilanteista oli myös Jumalan valmistamia evankelioimistilanteita. Matka oli myös eteen tulevien tilanteiden selvittämistä ja pulmanratkaisua, koska matka jatkui lähes koko ajan ja majapaikka oli aina uusi, Italian Argoa ja Kreikan Thassosta lukuun ottamassa. Niissä kummassakin viivyimme 2 – 3 yötä.

    Janne oli taitava tiimin johtaja ja kantoi koko matkasta ja evankelioinnista suurimman vastuun, kuten myös koko matkan n. 10 000 kilometrin ajosta. Me muut autoimme Jannea kykyjemme mukaan. Joskus tuli hauskoja tilanteita, joissa Herra halusi osoittaa, että jokaista tiimin jäsentä tarvittiin omalla paikallaan.

    Liikenneolosuhteet olivat paikoitellen erittäin vaativat. Moottoriteiden ajokulttuurit olivat hyvin erilaisia ja paikalliset ajotavat outoja suomalaiseen verrattuna. Ajoimme myös paljon vuoristoalueiden kapeilla ja mutkaisilla teillä, joita paikalliset eivät mielellään suosittele ulkomaalaisille.

    Matkalla sai iloita myös siitä, että sai käyttää vähän sitä vuosien varrella hankittua kielitaitoa. Mutta senkin huomasi, että uskoon johdattaminen käy erittäin hyvin vaikka ei olisi kuin muutama yhteisesti ymmärretty avainsana. Eikä Herra mittaa evankelioinnissa meidän kielitaitoamme, eikä merkitse marginaaliin punakynällä yhdeksän ja kuuden pisteen kielioppivirheitä, vaan tarkkaa sydämen asennetta, haluamme kertoa pelastussanomaa vajavaisuuksistamme huolimatta.

    Upea Euroopan opintomatka muistoineen ja kokemuksineen on nyt takana. Uskon, että matkan anti tulee Jumalan siunaamana monen muun ihmisen iloksi ja avuksi palvelutyömme kautta.


LIISA JATKAA

    Kaikenkaikkiaan koko matkaan lähtö tuli vauhdilla, eikä valmistautumisaikaa ollut. Päämääränä oli Jerusalem ajatuksella, mikäli sinne ehditään. Ja niinhän siinä kävi, että Kreikan Thasos jäi eteläisimmäksi kohteeksi. Mitään välttämätönta ei matkatavaroista kuitenkaan puuttunt ja isompi pyykkäyskin onnistui Garda-järven alueella. Kolme-neljä ensi päivää meni totuteltaessa siihen, ettei tiimimme lemmikki Amanda-koira ollutkaan mukana, vaan rakkaiden ystävien hyvässä huollossa Sahalahdella. - Matkan aikana saimme nauttia koirien ja kisujen seurasta riittävästi. Suomessa on ollut hankalaa, kun Amandaa ei voi ruokapaikkoihin ottaa mukaan. Ranskan-Italian ja Kreikan alueella haukut seurasivat isäntiään ruokaloihin ja Thassoksella ravintolassa syödessämme ruokimme paikallisia kissoja pöydästämme; jotta silleen.

    Yleensä söimme itse valmistettua ruokaa, jogurtti-mehu-leipä-juusto aamupalaksi, lounaaksi eväät levähdysalueella, päivälliseksi fetajuustosalaatti, vihanneskeitto tai spaketti+soosi majapaikassa. Majapaikat vaihtelivat hinnaltaan 40-140 euron väliltä koko porukalta, tasokin vaihteleva, mutta riittävän hyvä. Mitään emme etukäteen varanneet, mutta kun aloimme puoli kuuden maissa majaa etsiä aina löydettiin, joskus sitkeän hakemisen seurauksena. Silloin Herra oli varannut erityisen siunauksen.

    Viimeistä ajojaksoa lukuunottamatta kävimme 1-2 tunnin lenkillä päivittäin kävellen sauvojen kera tai ilman ja rullaluistellen. Varsinkin Jeanin ja Sirkun rullaluistelu niin Italiassa kuin Kreikassa sai ansaittua huomiota ja ihailua. Minulla meni pupu pöksyyn uusien luistinten sisäänajossa; tarvii varmaan hankkia erityissuojavarusteita. Lenkeillä maistoin kesän ensimmäiset vadelmat Slovakiassa ja mustikat Tukholmassa. - Monin paikoin eteläisessä Eurooppassa viljaa jo koottiin, kirsikkasadosta oli Serbiassa menossa samanlaiset markkinat kuin Suomen Ranualla parhaimpaan hilla-aikaan. Matkan lämpö-olot vaitelivat +12 - + 36 asteen välillä. Joidekin uskoontulleiden valmiudesta seurata Kristusta saimme näyttöä. Esim. Ranskassa tapasimme hintelän hieman iäkkäämmän Marie rouvan, joka pyysi saada syntisenrukouksen kirjallisena. Hänen aikomuksensa oli johdattaa katolisen seurakuntansa jäseniä elävään yhteyteen Jeesuksen kanssa. Hän toimi tulkkina, kun Jean johdatti hotellin siivoojan uskoon ja hyvin sujui. Sain myös rohkaista jo aiemmin tuntemaani italialaista kristittyä sielujen voittamiseen. Hän palvelee jo nyt kanssamatkaajiaan avustustyön kautta.

    Olemme hyvin kiitollisia kaikille ystäville, jotka ovat muistaneet matkaamme rukouksin ja taloudellisesti. Pienet viestit ovat ilahduttaneet. Ystävä, joka asui kotonani poissaollessamme, teki suurenmoisen palveluksen järjestämällä kotiani taloyhtiön ikkunavaihdon yhteydessä. Eräs perhe lainasi matkajääkaappia, mistä oli erinomainen apu. Kiitos siitä. Tästä innostuimme autonkorjausta odotellessamme ostamaan itsellekin matkajääkaapin. Erinomaista kesää kaikille koko tiimin puolesta.

Liisa.Minä olen tie, totuus ja elämä.

Joh 14:6